May 31, 2009

Siapa Sebenar Peneraju PKR

Hingga ke hari ini nala masih ter tanya2 siapa sebenarnya peneraju Pakatan Rakyat?

Tidak pernah disebut oleh mana2 pehak sama ada DAP, PAS atau PKR yang menjadi teraju utama nya. Tn Guru Hadi Awang mewakili PAS, YB Lim kit Siang mewakili DAP dan DSAI mewakili PKR.

Berbalik kepada persoalan siapa yang menjadi teraju utama tidak penting, mungkin ke tiga2 nya sekali menjadi teraju utama Pakatan Rakyat. Tn Guru menerajui PAS bagi kaum melayu/islam, YB Lim Kit Siang peneraju DAP bagi kaum cina, DSAI menerajui PKR bagi semua kaum.

Sekarang nala mahu tahu siapa pula yang menjadi wakil kaum india dalam Pakatan Rakyat ini. Apa kah parti bagi kaum india di dalam Pakatan Rakyat? Tanpa parti? Cuma menumpang pada DAP, PKR atau PAS?

Nampak nya kaum india yang menyokong Pakatan Rakyat sudah tertipu bulat2. Kaum ini dalam Pakatan Rakyat sebenarnya sepagai menumpang sahaja. Parti kaum india tidak ujud di dalam Pakatan Rakyat.

Nala kira adalah lebih baik semasa menyokong BN dahulu, se kurang2 nya kaum india berparti sendiri iaitu MIC. Kaum india harus sedar akan perkara ini.

Satu perkara lagi, sudah lebih satu tahun kita berada menyokong Pakatan Rakyat, tetapi masalah kita satu pun tidak dapat di selesaikan oleh Pakatan Rakyat. Apa yang nampak nyata, kerajaan BN berterus terusan menolong dan membantu kaum india.

Kita harus sedar dan harus kembali mensokong kerajaan BN semula.

5 comments:

 1. ''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

  Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata: ''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka.

  Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

  "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''. Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini

  Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

  ReplyDelete
 2. nala, lu sudah tukar prinsip ka?
  baru tahu temberang pakatan rakyat?

  ReplyDelete
 3. kelantan negeri majoriti melayu pun kena tipu, contoh depan mata, royalti minyak tak dibayar sesen pun kepada kerajaan kelantan. adilkah namanya.kata pelantar duk kat siam. sah-sah duk kat negeri kelantan, apala punya umno,sudah2 la tipu melayu, lagikan bangsa2 lain.
  bukala mata yang bukan melayu nie, dah 50 tahun merdeka, ada yang pakai lampu minyak tanah n korek perigi lagi. mana p duit untuk tolong rakyat.

  ReplyDelete
 4. Kalau ditanya siapa yang mewakili kaum India ertinya sama sahaja corak fikir kita dengan AMNO/BN, politik lama jenis perkauman.
  Perlulah tegas dengan agenda politik baru -menolak perkauman tetapi meraikan kepelbagaian budaya!

  ReplyDelete
 5. gedung akal, gedung akal. Aku nmpk hg mcm gedung perut ada la. hahaha.. xprnh fikir lgsg. hg ngn nalapambu ni sama ja. sokong buta-tuli. bg hg siapa lg perkauman, DAP ataupn BN? Tgk kat penang sudah la bro. bangsa depa ja yg depa ambil berat. kes Kampung Buah Pala yg byk org India ngn Melayu ja mana depa nk tlg sgt pn. Berhari2 xsetel lg. Karpal mana? ngn raja melayu nk saman sgt. ngn guan eng xdak teloq. Aku kesian tgk penduduk kg tu. Smpai depa p pejabat dia kt KOMTAR pn dia xnk jmpa lg. Alasan bawak peguam. Apa kes? kena la bawak. takut nnti guan eng tu tipu penduduk tu. buat apa nk takut kalau buat benda betul. Sepatutnya dia yg ptt turun padang. xpayah menyusahkan org kg smpai kena pi plak tempat dia. Kalau roboh tmpt sembelih babi bkn main cpt lg bising. xfikir ka kaum lain terseksa ngn bau busuk tmpt babi tu. fikir kaum sendiri saja ka? kata bukan perkauman. Woi gedung perut!! baca ni elok2. igt betul2.

  ReplyDelete

, ,